Arno Dieteren 60 jaar

Concert ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van Arno Dieteren. In samenwerking met SCHUNCK* en de gemeente Heerlen.

Programma
Arno Dieteren – Jouissance (sopraan, klarinet, cello)
György Kurtág – Tibor (viool solo)
György Kurtág – Message-Consolation ca Chr.S. (cello solo)
György Kurtág – Doloroso (fluit solo)
Arno Dieteren – Thanatos (sopraan, klarinet, cello)
Karlheinz Stockhausen – Zungenspitzentanz (piccolo solo)
Arno Dieteren – Vivir (sopraan, klarinet, cello, vibrafoon/marimba)
? – (muzikale verrassing)

Arno Dieteren – Sounds and Colors (piano solo en klankspoor)
György Kurtág – Pilinszky Janos: Gérard de Nerval (cello-solo)
Arno Dieteren – Empty handed (première), spreekstem, viool, cello, piano/celesta, slagwerk

Musicians
Arno Dieteren (piano), Hannah Morrison (sopraan/spreekstem), Angélique van Duurling (fluit/piccolo), Leo van Tol (klarinet), Paul Pankert (viool), Jan van den Boomen (slagwerk), Jos Kamp (cello), Anne van den Hout (piano/celesta)

Toelichting
Pianist, componist, dirigent Arno Dieteren is dit jaar zestig jaar geworden, reden voor Ensemble88 om hem muzikaal in de bloemetjes te zetten. Arno was oprichter en drijvende kracht van ensemble Contraint, dat in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw een belangrijke rol heeft gespeeld in Limburg in de promotie van hedendaagse muziek, meer speciaal hedendaags muziektheater. In augustus jl. is bij uitgeverij Huis Clos een boek verschenen, dat het belang van ensemble Contraint belicht. Na die tijd is Arno Dieteren als uitvoerend musicus, componist en pedagoog zijn rol blijven spelen in de Limburgse muziekwereld.
Tijdens dit feestelijk concert staat de muziek van Arno centraal, waarbij de première van het voor Ensemble88 geschreven Empty handed de meeste aandacht opeist. Daarnaast wordt muziek uitgevoerd van de Hongaarse componist Györgi Kurtág, met wie Arno veel affiniteit heeft. Met name diens geconcentreerde, fragmentarische componeerstijl is ook terug te vinden in zijn eigen muziek.
Het programma wordt gecompleteerd met de Zungenspitzentanz van de in 2007 overleden Duitse componist Karlheinz Stockhausen, waaruit de voorliefde van Arno voor de theatrale kwaliteiten van muziek naar voren komt. En zoals het hoort bij een verjaardagsfeestje heeft Ensemble88 ook een muzikale verrassing voor hem in petto.