Omweg naar Santiago

In samenwerking met Intro In situ Maastricht en Huis voor de Kunsten Limburg.
In aanwezigheid en met medewerking van Cees Nooteboom

Programma
Benet Casablancas – Opdrachtwerk voor ensemble op basis van teksten van Cees Nooteboom  
York Höller – Zeven klankgedichten voor pianotrio, gebaseerd op gedichten uit de bundel Aanwezig /Afwezig van Cees Nooteboom
Willem Dragstra – Opdrachtwerk voor ensemble en sopraan op tekst van Cees Nooteboom  
Mateu Malondra Flaquer – Opdrachtwerk voor ensemble, sopraan en elektronica op tekst van Cees Nooteboom  

Musicians
Els Crommen (sopraan)
Leo van Tol (klarinet)
Paul Pankert (viool)
Ales Hrdlicka (altviool)
ntb (fluit)
Chantal Bohets (piano)
Jos Kamp (cello)
Jan van den Boomen (slagwerk)
Dirigent: Taco Kooistra. 

Toelichting
Cees Nooteboom centraal tijdens multidisciplinair festival van Ensemble88, Intro in Situ Maastricht en Huis voor de Kunsten Limburg. Als hommage aan schrijver Cees Nooteboom, winnaar van de Prijs der Nederlandse Letteren 2009 en van de Gouden Uil Literatuurprijs 2010, hebben drie componisten in opdracht van Ensemble88 nieuwe composities geschreven, geïnspireerd op diens literaire oeuvre. Deze drie werken gaan op zaterdagavond 6 november in première. 

De Spaanse componisten Benet Casablancas (1956) schreef een opdrachtwerk voor ensemble op basis van teksten van Cees Nooteboom. De eveneens Spaanse componist Mateu Malondra Flaquer (1977) schreef een opdrachtwerk voor ensemble, sopraan en elektronica op tekst van Cees Nooteboom. De Nederlandse componist Willem Dragstra (1956), verbonden aan het conservatorium in Barcelona, schreef een opdrachtwerk voor ensemble en sopraan op tekst van Cees Nooteboom. Daarnaast wordt dan het werk 7 Klanggedichte voor pianotrio van de Duitse componist York Höller gespeeld, gebaseerd op gedichten uit de bundel Aanwezig /Afwezig van Cees Nooteboom.

Tijdens de literaire manifestatie leest Cees Nooteboom voor uit eigen werk en wordt hij geïnterviewd door literatuurcriticus Piet Piryns. Het programma wordt afgewisseld met muziek door Ensemble88. In opdracht van Intro in Situ maakte Mateu Malondra Flaquer ook een elektronische compositie met het begrip ‘pelgrimspad’ als uitgangspunt. Dit werk kunt u op beide dagen beluisteren.

Den Bosch / zondag 28 september 2010, 20.00 uur / De Toonzaal, Pr. Bernhardstr. 4-6
Maastricht / zaterdag 6 november 2010, 20.00 uur / St. Janskerk: concert E88
Maastricht / zondag 7 november 2010, 15.00 uur / St. Janskerk: literaire manifestatie 
Heerlen / woensdag 8 december 2010, 20.00 uur / Schunck*, Bongerd 18