De vier elementen

Concert in samenwerking met Schunck* in het kader van Cultura Nova.  De muziek van Wim Hendrickx en de architectuur van Laurens Bisscheroux sluiten naadloos op elkaar aan.

Programma
Margriet Hoenderdos: Augustus 08, duo voor klavecimbel en 9 cymbalen  (première)
Wolfgang Delnui: Opdrachtwerk   voor 2 slagwerkers (première)
Wim Henderickx: The four elements voor sopraan, fluit, klarinet, viool, cello   en elektronica

Musicians
Wim Henderickx, directie
Jorrit Tamminga, elektronica
Els Crommen, zang
Claire Lecoq, klavecimbel
Jan van den Boomen, percussion
Patrick Vassak, slagwerk
Anne Davids, fluit
Leo van Tol, klarinet
Paul Pankert, viool
Jos Kamp, cello

Toelichting
In The four elements van Wim Henderickx worden de vier elementen vertegenwoordigd door de sopraan in combinatie met steeds een ander instrument. Een essentieel onderdeel daarbij is de elektronica van Jorrit Tamminga, die in samenwerking met de componist tot stand kwam.
In het kerkje (1977) van architect Laurens Bisscheroux   zijn de vier elementen zeer expliciet aanwezig. Het element water is bijvoorbeeld het doopvont in de vorm van een vijver.  De aarde   is gesymboliseerd door het moeder-met-kind beeld dat in een raam   is geplaatst. Het meest bekend is de kerk als ‘de ondergrondse kerk’. De architect heeft over de helft van de kerk een heuvel aangebracht. Het is een knipoog naar het begrip underground church en het mijnwerkersverleden van Limburg. Een slanke witte zuil rijst als een naald omhoog. Ze stelt de verrezene voor.

Heerlen / 28 augustus 2012, 20.00 uur / Andreaskerk, Palestinastraat 326