The Belltower

The Belltower is een euregionale dansproductie van Ensemble 88, in samenwerking met Compagnie Irene K uit Eupen en Centre Henri Pousseur uit Luik. Centraal hierin staat de compositie The Belltower van de Belgische componist Christiaan Klinkenberg, een concert-performance voor ensemble, dansers en elektronica.

Aan The Belltower ligt de elektronisch bewerkte klank van zeven klokken van de Dom van Aken ten grondslag, die wordt weergeven via zeven speakers die rondom het publiek staan opgesteld.

Verder staan er zeven webcams op het speeloppervlak, die de bewegingen van de dansers registreren. Die beïnvloeden met hun dans niet alleen de elektronische muziek, maar ook de digitale partituren van het ensemble dat in het centrum van het speelveld zit. M.a.w.: de elektronische muziek activeert de dansers die op hun beurt zowel de elektronische muziek als de door het ensemble gespeelde muziek beïnvloeden. Door deze ultieme interactie is elke uitvoering van The Belltower uniek.

Het programma bevat verder Quasi Rondo voor viool en elektronica van Paul Pankert, artistiek leider van Ensemble 88 en een nieuwe compositie van Wolfgang Delnui, geschreven in opdracht van Ensemble 88.

Bezetting: 5 musici (sopraan, viool, cello, fluit, slagwerk) van Ensemble 88, 3 dansers van Compagnie Irene K en 1 geluidstechnicus van Centre Henri Pousseur.