- Flow my Tears
- 1 + 1
- De letste Schiech
- Jubileumconcerten E88 30
- 13 Images From The Dark Land
- Frans Mulder
- America – Music First!
Oude en nieuwe muziek naar het bekende lied van John Dowland.
DIT CONCERT GAAT DOOR!
Salle Académique de l'Université de Liège
Place du Vingt Août 7, Luik
Programma:
Paul Pankert (*1965) Pavane (blokfluit & live-electronics)
John Dowland (1553 – 1626): Flow, my tears (sopraan en klavecimbel)
Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643): Il secondo libro di Toccate: Toccata Prima (klavecimbel)
Paul Pankert Toccata (klavecimbel & live-elektronica)
Jacob van Eyck (1590 – 1657): Pavane lachrymae (blokfluit)
Hans Kockelmans (*1956) Flow, my tears (sopraan & elektronica)
Musici:
Els Crommen, sopraan
Claire Lecoq, klavecimbel
Tomma Wessel, blokfluit
Hans Kockelmans, Univox
Paul Pankert, elektronica
Centre Henri Pousseur, Gilles Doneux, live electronics
Het programma Flow, my tears is gebouwd rond het gelijknamige lied van John Dowland (1533– 1626), een lied dat door de eeuwen heen zeer populair is geweest en door diverse andere componisten is gebruikt als inspiratie voor nieuwe werken. Ook nu groeit er weer een nieuwe loot aan deze stam. De Limburgse componist Hans Kockelmans heeft een werk voor spreekstem en elektronica geschreven, dat zijn première heeft gekregen in Festival Vocallis. De componist zelf bespeelt in deze reeks uitvoeringen de Univox, een historisch instrument uit de beginjaren van de elektronische muziek. In zekere zin houdt hij zich dus bezig met de historische uitvoeringspraktijk van de hedendaagse muziek. De verzorging van de elektronica is in handen van het Centre Henri Pousseur uit Luik.
Het programma laat 17e eeuwse muziek horen naast muziek van nu. Visueel wordt daaraan een equivalent gekoppeld in de vorm van fotografische dubbelportretten van de hand van de Luikse kunstenares Sophie Langohr. Zij plaatst foto’s van 17e eeuwse apostelenbeelden uit de parochiekerk van Eupen naast hedendaagse portretten.

Centraal staat in het concert het lied Flow, my Tears van John Dowland en de première van de gelijknamige compositie van de Limburgse componist Hans Kockelmans. Het programma wordt gecompleteerd door de Pavane Lacryme voor blokfluit van Jacob van Eyck en de Toccata Prima voor klavecimbel van Girolamo Frescobaldi evenals hun hedendaagse pendanten met live-elektronica van de hand van Paul Pankert.
De musici van Ensemble88 en het Eupense KL-EX (Klangexperimente) willen met dit project een lans breken voor hedendaagse muziek en samen met Centre Henri Pousseur uit Luik en Musica Impulscentrum voor Muziek uit Pelt (B) een breed en gevarieerd publiek aanspreken.
Musica heeft daartoe een participatief project ontwikkeld waarbij de luisteraar zelf op zoek gaat naar zijn geluid van tranen. Tranen van geluk, van ontroering, (liefdes)verdriet, blijdschap, pijn….
In een intieme babbelbox kan iedereen geluiden van tranen achterlaten, maar er zal ook muzikaal materiaal liggen om ieders gevoelens te verklanken. Er is een muzikant/kunstenaar aanwezig om inspiratie te bieden.
Al die verzamelde klanken en geluiden vormen voor Kunstenaar Pak Yan Lau het uitgangspunt voor een klankinstallatie die verschillende plaatsen zal aandoen en uiteindelijk op de abdijsite van Herkenrode (bij Hasselt, B) feestelijk zal worden gepresenteerd onder de naam “Sound of Tears”. De concertbezoeker wordt uitgenodigd mee te bouwen aan deze reizende klankinstallatie.
Salle Académique: http://midiliege.be/informations/



Cultura Nova 2021
We hoeven niet per se een heel voetbalstadion te vullen, we hoeven geen field lab op te zetten en we zijn geen songfestival. Eigenlijk zijn we best tevreden met een handvol bezoekers bij onze concerten. Als het er plotseling honderden zijn vragen we ons af of we misschien iets verkeerd gedaan hebben….
Dus toen Festival Cultura Nova ons vroeg of we iets kleinschaligs konden brengen dat zelfs in tijden van grote restricties overeind kan blijven, was het voor ons duidelijk als 1 plus 1: we gaan een aantal solowerken brengen die uiteraard zeer de moeite van het beluisteren waard zijn en die zelfs in een minimale setting goed tot hun recht komen. Voilà ons programma met solowerken voor viool, klarinet, piano of slagwerk. Enkele werken met live elektronica, dus het wordt een afwisselend geheel. Dan hebben we eindelijk ook de kans het werk dat Branka Popovic schreef voor Festval Musica Sacra te herhalen, want dat hadden we haar beloofd. En omdat we nog meer in te halen hebben beschouwen we dit ook maar als ons Nieuwjaarsconcert 2021 en ons Vriendenconcert. Dan gaan we er toch nog iets gezelligs van maken. We verdelen u als publiek over twee ruimtes en spelen alles twee maal zodat ook Jaap van Dissel en Hugo de Jonge tevreden zullen zijn. Verdere details volgen.
Programma:
1 + 1
Concert A:
Gergely Vajda Lightshadow-trembling voor klarinet
Branka Popovic One / Jedan voor viool & live-elektronica
Paul Pankert connected III voor klarinet & live-elektronica
Concert B:
Steve Reich Clapping Music voor slagwerk
Christian Wolff Exercise 27 – Peace March voor snare drum
Thomas Larcher Smart Dust voor piano
Philip Glass 1 + 1 for 1 Player & Amplified Table Top voor tafel
musici:
Johan Naus, klarinet
Paul Pankert, viool
Jan van den Boomen, slagwerk
Wouter Bergenhuizen, piano
Gregor Pankert: live-electronics
Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg
13 Images From The Dark Land
- Eight movements for string quartet (1991) Geschreven in opdracht van de Muziekschool Kleef, Duitsland
- Lento
- Andante
- Allegro Moderato
- Andante
- Vivace
- Andante
- Veloce
- Andantino
- Andante con expressione
- Tranquille e intimo – Allegretto
- Andante con expressione – Allegro con moto
- Allegretto poco sostenuto – Adagio espressivo – Andante meditazione e cantabile
26 januari/ Voormalige Lutherse kerk, Hondstraat 14, Maastricht
6 september 2020 / IKOB, Rotenberg 12b, Eupen (B) / 20 uur
Paul Pankert Fake-Flutes (2018) voor fluit en electronics
Frederic Rzewski The fall of the Empire (2007) voor slagwerk
Randall Woolf pattibox (2002) voor fluit en soundtrack
George Crumb Black Angels (1970) voor strijkkwartet
Uitvoerenden:
Jan van den Boomen, slagwerk
Anne Davids, fluit
Paul Pankert, viool
Maxime Stasyk, viool
Dominica Eyckmans, altviool
Jean-Pol Zanutel, cello
Gregor Pankert, geluidstechniek
Dit jaar wordt overal ter wereld herdacht dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden ten einde kwam, waar de Verenigde Staten van Amerika een beslissende rol in gespeeld hebben. In het bijzonder in Europa is het beeld dat wij van de VS hebben echter sterk vertroebeld door de actuele politieke situatie.
Hoogste tijd voor Ensemble88 om een concert te wijden aan Amerikaanse muziek, die in zijn gevarieerdheid, zijn inventiviteit en zijn politiek engagement niet weg te denken is uit de ontwikkeling van de muziek van de laatste decennia…
Belangrijkste werken in het programma zijn The Fall of the Empire van de Amerikaanse “politieke componist” Frederic Rzewski en de muzikale mijlpaal van de tweede helft van de 20e eeuw: George Crumb's Black Angels, precies vijftig jaar geleden gecomponeerd.
In zijn werk The Fall of the Empire bewerkt Frederic Rzewski (* 13 april 1983 in Westfield, Massachusetts) op een voor hem kenmerkende, indringende wijze markante teksten, die met weinig woorden tot de kerk komen van actuele politieke thema's als oorlog, machtsmisbruik en klimaatproblematiek.
Black Angels, met als ondertitel Thirteen Images from the Dark Land, is een werk voor “electric string quartet” van de Amerikaanse avant-gardecomponist George Crumb. Hij dateerde het stuk op “vrijdag 13 maart 1970 (in tempore belli)” . De Latijnse toevoeging “in tempore belli”, in tijden van oorlog, verwijst naar de Vietnamoorlog, die ten tijde van het compositieproces plaatsvond. Het gehele werk wordt beheerst door de getallen 13 en 7, die van oudsher met noodlot en voorbestemming in verband gebracht worden. Het stuk valt op door een ongewone instrumentatie, die elektrisch versterkte strijkinstrumenten, kristallen glazen en twee hangende Tamtams vereist.
Als intermezzo staat het werk pattibox van de New Yorkse componist Randall Woolf op het programma. Een stuk voor fluit en drummachine, die uitsluitend fluitgeluiden gebruikt.
Het programma begint met Paul Pankerts compositie Fake Flutes. Geïnspireerd door de actuele politieke omgang met de realiteit laat Paul Pankert in zijn stuk door het gebruik van live-elektronica de grenzen van de klankrealiteit vervagen.