Workers Union

Louis Andriessen: Workers Union

14 september, Continium Kerkrade
Opening expositie FSI 100

FSI, het Fonds Sociale Instellingen van DSM, bestaat honderd jaar.

In het Continium In Kerkrade wordt een expositie ingericht die de bewogen geschiedenis van het fonds en zijn betekenis voor het culturele en sociale leven in Limburg belicht.

Tijdens de opening van de expositie speelt Ensemble 88 de spectaculaire compositie Workers Union van Louis Andriessen (1939). Met dit werk wil de componist op onconventionele en geëngageerde wijze uiting geeft aan zijn politieke overtuiging. De compositie is geschreven voor ‘elke willekeurige combinatie van luid klinkende instrumenten’.

Workers Union past precies bij dat wat FSI al honderd jaar doet: opkomen voor de fabrieksarbeider (mijnwerker). Je kunt de compositie opvatten als een soort hommage aan de (fabrieks)arbeider. De vaak moeilijke omstandigheden waarin hij moet werken en de geluiden (stampende machines en motoren) waaraan hij wordt blootgesteld, worden als het ware muzikaal uitgebeeld.

Andriessen, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw diverse politieke werken componeerde, zegt er zelf ook: ‘Dit stuk is een combinatie van individuele vrijheid en strenge discipline; het ritme is exact, de toonhoogte slechts bij benadering vastgelegd. Het is zeer complex om uit te voeren in ensembleverband, net als de organisatie en uitvoering van politieke acties.’