Flow, my Tears

Het programma Flow, my tears is gebouwd rond het gelijknamige lied van John Dowland (1533– 1626), een lied dat door de eeuwen heen zeer populair is geweest en door diverse andere componisten is gebruikt als inspiratie voor nieuwe werken. Ook nu groeit er weer een nieuwe loot aan deze stam. De Limburgse componist Hans Kockelmans heeft een werk voor spreekstem en elektronica geschreven, dat zijn première zal krijgen in Festival Vocallis. De componist zelf bespeelt in deze reeks uitvoeringen de Univox, een historisch instrument uit de beginjaren van de elektronische muziek. In zekere zin houdt hij zich dus bezig met de historische uitvoeringspraktijk van de hedendaagse muziek. De verzorging van de elektronica is in handen van het Centre Henri Pousseur uit Luik.
Het programma laat 17e eeuwse muziek horen naast muziek van nu. Visueel wordt daaraan een equivalent gekoppeld in de vorm van fotografische dubbelportretten van de hand van de Luikse kunstenares Sophie Langohr. Zij plaatst foto’s van 17e eeuwse apostelenbeelden uit de parochiekerk van Eupen naast hedendaagse portretten.
Centraal staat in het concert het lied Flow, my Tears van John Dowland en de première van de gelijknamige compositie van de Limburgse componist Hans Kockelmans. Het programma wordt gecompleteerd door de Pavane Lacryme voor blokfluit van Jacob van Eyck en de Toccata Prima voor klavecimbel van Girolamo Frescobaldi evenals hun hedendaagse pendanten met live-elektronica van de hand van Paul Pankert.
De musici van Ensemble88 en het Eupense KL-EX (Klangexperimente) willen met dit project een lans breken voor hedendaagse muziek en samen met Centre Henri Pousseur uit Luik en Musica Impulscentrum voor Muziek uit Pelt (B) een breed en gevarieerd publiek aanspreken.
Musica heeft daartoe een participatief project ontwikkeld waarbij de luisteraar zelf op zoek gaat naar zijn geluid van tranen. Tranen van geluk, van ontroering, (liefdes)verdriet, blijdschap, pijn….
In een intieme babbelbox kan iedereen geluiden van tranen achterlaten, maar er zal ook muzikaal materiaal liggen om ieders gevoelens te verklanken. Er is een muzikant/kunstenaar aanwezig om inspiratie te bieden.
Al die verzamelde klanken en geluiden vormen voor Kunstenaar Pak Yan Lau het uitgangspunt voor een klankinstallatie die verschillende plaatsen zal aandoen en uiteindelijk op de abdijsite van Herkenrode (bij Hasselt, B) feestelijk zal worden gepresenteerd onder de naam “Sound of Tears”. De concertbezoeker wordt uitgenodigd mee te bouwen aan deze reizende klankinstallatie.

Programma:
Paul Pankert (*1965)                          Pavane (blokfluit & live-electronics)
John Dowland  (1553 – 1626):           Flow my tears (sopraan. klavecimbel)
Girolamo Frescobaldi (1583 – 1643): Il secondo libro di Toccate: Toccata Prima (klavecimbel)

Paul Pankert                                       Toccata (klavecimbel & live-elektronica)
Jacob van Eyck (1590 – 1657):          Pavane lachrymae (blokfluit)
Hans Kockelmans (*1956)                  nieuw werk  (sopraan & elektronica) – première

Musici:
Els Crommen, sopraan
Claire Lecoq, klavecimbel
Ines Rasbach, blokfluit
Hans Kockelmans, Ondioline

Centre Henri Pousseur, live electronics

29 oktober 2021
20.00 uur
Cellebroederskapel,
Cellebroedersgang 4, Maastricht

Bestel kaarten

Datum

29 oktober 2021
Expired!

Tijd

20:00

Locatie

Cellebroederskapel
Cellebroedersgang 4, Maastricht
Website
https://www.festivalvocallis.nl/flow-my-tears/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *